I CANada

Alla inlägg under december 2013

Av icanada - 7 december 2013 17:04

J'écris un peu en francais pour mes amis francophones qui lisent :) Hier on a eu un grand fika à l'avent chez Malin. Comme le glögg n'existe pas ici au Canada, on l'avait fait nous-mêmes avec du vin rouge, la cannelle et des épices. On a bien mangé les pepparkakor, lussekatter et knäck. Je pense que tout le monde a aimé ces gâteaux suédois. Comme chaque personne a amené des gâteaux, du vin etc on a vraiment eu un bon fika. Paul et Pierre ont même fait des lussekatter, très impressionnant. Nous avons joué le jeu suédois "Sätta knorr på grisen" et chanté la chanson "Hej tomtegubbar". Merci à tout le monde qui est venu, c'était vraiment le meilleur :) Vous êtes merveilleux, tout le monde!! 

 

(Je vais ajouter plus d'images plus tard)


Je voudrais aussi remercier tous vous francophones qui ont visité le blog même qu'il est en suédois :) Maintenant, un peu en suédois ;) 


Ja, för er som inte kan franska eller har kört google translate så hade vi alltså en adventsfika hos Malin igår. Vi klämde in typ 30 pers i hennes lägenhet och hade verkligen en underbar kväll. Jag och Malin hade shoppat lite juligt på dollarama (typ som gamla Göfab-10an om någon kommer ihåg, fast den kanske bara fanns i Borås förresten). Vi hade ingen ljusstake, men vi var inte sena att uppfinna en med en äggkartong, folie och lite snören. Vi bakade pepparkakor och julmyste innan alla gäster kom. Vi drack sedan egengjord glögg och åt pepparkakor, lussekatter och knäck. Alla hade dessutom med sig lite av varje, så det blev en stor fika. Paul och Pierre (fransmän) imponerade stort när det kom med varma lussekatter som dom hade gjort själva. Dom var förundrade över hur mycket deg det hade varit när dom bakade, haha. Vi sjöng Hej tomtegubbar och lekte Sätta knorr på grisen :) Det var en väldigt kul kväll, en av dom bästa här i Kanada :)

Vincent bakar pepparkakor för första gången :)



  

Man fick snurra några varv i sängen innan man fick sätta knorr på grisen!

 

 


Jag introducerade konceptet att kolla på en korkhållare och genom att förställa sig att den mindre ringen är framför den större och sedan snurra så får man en cool effekt. Tydligen "förändrade jag livet" för många som var helt fascinerade, haha! 


Surtout Sali a vraiment aimé ce "jeu" ;)

    


Mer bilder kommer senare. Dags att dyka ner i böckerna, första sluttentan är imorgon!! 

Av icanada - 6 december 2013 07:30

Jag startar dagen med choklad från min chokladkalender. Här är det inte massa tomtar och idylliska bilder på kalendrarna utan här är det ju såklart NHL som gäller.

 

Och det är inga 24 dagar som gäller, utan 32. Det är perfekt, då har man en bit choklad när man är bakis den 1 januari ;) Decemberdagarna avslutas sedan med julkalendern (yes, SVT-play funkar)! 


Efter dagens gympass så gav jag mig på ett andra försök att göra knäck. Det gick faktiskt bra. Tricket är inte att stå och röra i en gryta i 40 min utan att blanda ihop allt och köra i micron i 7,5 minuter, då blev det perfekt! Dessa ska bjudas på imorgon när vi fyller Malins lägenhet med våra vänner à la svenskt julfika :) 


Av icanada - 6 december 2013 05:06

För ett tag sedan blev jag tillfrågad av Borås Tidning om att bli intervjuad om min utbytestermin - självklart ville jag det! Så en måndag för några veckor sedan klev jag upp tidigt och blev upppringd av en trevlig reporter. Dock höll jag tyst om det, så ingen hemma i Borås visste någonting om intervjun. Jag tänkte att det var kul om de fick upptäcka det en morgon i tidningen. Och idag var den morgonen :) 


Jag vill bara passa på att tacka för all fin respons som jag har fått på artikeln, både från vänner via sms och på nätet men också hälsningar från föräldrars kompisar och kollegor m fl. Dessutom gladde det mig väldigt mycket att min fransklärare från högstadiet hade sett artikeln och lämnat en kommentar här på bloggen samt mina kollegor från i somras på Ericsson :) Så tack! 


För er som inte är boråsare, eller helt enkelt inte läser Borås Tidning, så såg intervjun ut såhär (den finns tyvärr inte i någon elektronisk upplaga):

   

Jag tycker att det går att läsa, men jag vet ju också vad den handlar om ;) Så säg gärna till om det inte syns alls, så får jag be någon att skicka tydligare bilder :)

Av icanada - 5 december 2013 05:00

Tentaplugget lunkar på. Man tar sin plats i bibblan på morgonen. Sedan går allt man gör lite för långsamt och man slits hela tiden mellan vilket av alla fem ämnena som man borde prioritera. Pauserna tenderar att bli lite långa (speciellt när man håller på att planera för en svensk julfika för bytisar och kanadensare som vi ska ha hos Malin på fredag), och att gå på toa är kul för då får man ta en paus. Men som Sara så klokt sa när vi skypade för någon dag sedan: det är faktiskt vardagslunken som man också kommer att minnas och sakna senare. Så jag försöker ändå att njuta av tentaplugget :) 


Vid 19.30 idag bestämde jag och Ella oss för att stänga böckerna för dagen och åkte ner till Gamla stan för att äta. Det finns supermysiga restauranger där och vi hittade ett ställe med jättegod mat och livemusik! 


OCH, igår bokade jag och Frida vår lilla resa till New York!! Vi åker dit i ett par dagar efter nyår :D

Det blir ett kärt återseende!

 


Av icanada - 3 december 2013 23:29

Jag hamnade visst på hockey igår igen... :D min fjärde match med canadiens!

Jag var sugen på att se matchen och upptäckte i samma veva någon som hade postat ett inlägg om biljetter i en utbytesgrupp på Facebook. Så jag hakade på tre svenska killar, en norsk och en belgare och såg på en grym match: Montreal mot New Jersey Devils!

Montreal var väl inte superbra hela matchen, men det var bra tempo, räddningar på mållinjen och sedan vann dom med 3-2. Avgörande målet kom i tredje perioden efter ett sjukt flipperspel fram och tillbaka :)

Mycket underhållande pausaktivitet när massa målvakter i full mundering ska tävla i ett lopp med hinder, ta en öl och sen sätta sig i en soffa!

Av icanada - 2 december 2013 21:30

Buddan har flyttat ut från vår lägenhet och in på ett buddistiskt center i Montreal. Men det var inte bara hon och alla hennes prylar på rummet som flyttade. Tydligen var allt "pynt" och piffigt i lägenheten hennes. Jag upptäcker hela tiden små saker som har försvunnit. En liten tavla på toaletten, någon rökelse (det var väl inte så oväntat att det var hennes dock), en fin kökshandduk, skålar, kaffemaskinen (dock lider ju inte jag av det), köksredskap osv. Dessutom var tydligen dammsugaren från 1800-talet hennes. Ni vet, den här:

 

Så nu har vi alltså ingen dammsugare alls i den här lägenheten. Nog för att den var totalt värdelös, men för att städa nu får man alltså SOPA?! haha. Så från 1800-talets dammsugare till 1700-talsaktiviteten sopning ;) 

 


På tal om min lägenhet, jag vet inte om jag har sagt att jag sover på soffan? Jag har ju en stor säng, men den är stenhård så under tre månader har jag alltså sovit på min egen soffa. Den är faktiskt väldigt skön, även om jag längtar hem till min egen säng :) 

 

Av icanada - 2 december 2013 17:38

Under helgen i Quebec har vi känt oss som i en film. Vi har varit med i allt från The Holiday till julkalendern till jul med Pippi. Det är en riktig idyllstad. Och om det finns en stad som ÄR jul, så är det Quebec!! 


Efter en pubrunda på fredagskvällen satte vi oss lagom trötta på bussen kl 8 på lördagen och åkte från Montreal. När vi 3 timmar senare kom til Quebec var vårt första mål att hitta en stadskarta. Med hjälp av den tog vi oss innanför murarna - ja, Quebec är Kanadas svar på Visby med en ringmur runt stadskärnan! Vi möttes av mysiga kullerstensgator, lagom mycket snö och mysiga butiker - och kyla!!

 

Efter att ha dumpat av ryggsäckarna på ett av de bästa hostelen jag har bott på så gav vi oss ut för att "göra staden". Snabbt upptäckte vi att det gick ganska fort att ta sig runt, det är verkligen ingen stor stad. Men det var kul att se en gammal stad med assymetrisk uppbyggnad - till skillnad från Montreals rutnätsstruktur. 

   

Vi hängde på en tysk julmarknad, drack vin chaud, små siraps-shottar, smakade på fudge och strosade runt. När kylan blev för påtaglig tog vi värmepauser på trevliga caféer.

 


Det fanns fantastiska väggmålningar, som den som är bakom mig! 

Vad gör man om man vill spela saxofon och det är -18 gradar? Jo man bygger in den i en låda :) 

       

Vi hann även med en liten foto-session nere vid floden!

 

Har man ingen extra fotograf så får man bygga ett snöstativ!

 

På söndagsförmiddagen, första advent, gick vi på gudstjänst. Efter drygt en halvtimma började folk ta på sig ytterkläderna, då var det visst redan slut. 

 


Helgen avslutades som sig bör med en Sunday afternoon champagne på världens mest fotograferade hotell (enligt vår guidebok) - Fairmont Le Château Frontenac. Det är det som syns högst upp på bilden. 

 

Där satt vi med mössfrisyr och pratisk klädsel efter en dag i kylan och spejade på alla damer och herrar som uppklädda till tänderna avnjöt en söndagsmiddag, mycket intressant! 

 

Skål! Tack till Québec och Malin för en underbar helg! Bra uppladdning inför två veckors tentapluggande!

Presentation


Jag heter Caroline Dimberg, är 24 år, kommer ursprungligen från Borås och läser till civilingenjör med inriktning Industriell Ekonomi i Lund. Bloggen kommer att handla om mina intryck och upplevelser från min utbytestermin i Montreal under hösten 2013.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards